Dezynfekcja

    Dezynfekcja - inaczej odkażanie - to proces podczas którego następuje usuwanie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich form przetrwalnikowych w odkażanym materiale. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów natomiast nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe.
    W przeciwieństwie do antyseptyki dezynfekcja dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.

    Nasza firma oferuje następujące usługi:

    • Dezynfekcje pomieszczeń po zmarłym
    • Dezynfekcje pomieszczeń po chorym
    • Dezynfekcje po zalaniu
    • Dezynfekcja w pomieszczeniach sanitarnych w salach chorych, w gabinetach lekarskich
    • Dezynfekcja mieszkań alergików
    • Dezynfekcja pojazdów wykorzystywanych do przewozu środków spożywczych
    • Dezynfekcje po padniętych gryzoniach
    • Dezynfekcje i czyszczenie strychów (odchody gołębi)
    • Dezynfekcje wody (zbiorniki wodne, studnie)
    • Dezynfekcji produktów spożywczych ( warzyw i owoców )

    Rozróżniamy dezynfekcję zapobiegawczą oraz ogniskową:

    ZAPOBIEGAWCZA – dotyczy elementów, które w bezpośredni sposób narażone są na zakażenie np.stołówka, kuchnia, łaźnia, naczynia etc
    OGNISKOWA – podzielona jest na bieżącą oraz końcową np. dezynfekcję bieżącą wykonuje się w ogniskach zakażenia, łóżko chorego lub w otoczeniu nosiciela, natomiast dezynfekcję końcową przeprowadza się w miejscu, w którym przebywał chory.

    W dezynfekcji wykorzystuje się czynniki chemiczne oraz fizyczne.
    1. Czynniki chemiczne:
    •    czwartorzędowe sole amoniowe
    •    alkohole, np. alkohol etylowy
    •    aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
    •    związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
    •    utleniacze – nadtlenki oraz nadmanganian potasu
    •    związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
    •    związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
    •    mleczan etakrydyny (Rivanol), fiolet krystaliczny (barwnik),
    •    tenzydy, np. mydła
    •    kwasy i zasady
    •    biguanidy, np. chlorheksydyna

    Podczas stosowanie czynników chemicznych - środki dobierane są indywidualnie do danego problemu. Bezpośredni wpływ na efekt dezynfekcji ma w szczególności:
    •    rodzaj powierzchni
    •    stężenie czynnika,
    •    jego formulacja,
    •    czas działania,
    •    temperatura i inne.

    2. Czynniki fizyczne:
    •    Promieniowanie - do dezynfekcji wykorzystuje się promieni UV o długości fali 256 nm, które eliminują drobnoustroje w powietrzu oraz na niezasłoniętych powierzchniach.
    •    Para wodna – wykorzystywana jest do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100-105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5 - 0,45 atm). W warunkach normalnym ciśnieniem pary wodnej używa się od odkażania np. wyposażenia sanitarnego.
     
    Wyniki zabiegu dezynfekcji zależne są od trzech czynników:
     

    • drobnoustroju – gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
    • środka dezynfekcyjnego – właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
    • środowiska – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.
    
    Wykonujemy usługi takie jak: deratyzacja, dezynfekcja, dezynsekcja, ozonowanie, odgrzybianie, odkomarzanie i likwidacja gniazd os i szerszeni. Nasze usługi świadczymy głównie dla mieszkańców miast Tychy, Katowice, Mikołów, Oświęcim, Pszczyna, Bielsko-Biała, Mysłowice oraz innych z terenu śląska.
    Realizacja © RI OMEGA dla PROPEST. Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Google+